Osallistujien kysymyksiä

K: Mistä saan kuvausluvat ym. nettijulkisuuteen liittyvät kaavakkeet?
V: http://kiltakoulut.wikispaces.com/Kuvaamiseen+liittyvi%C3%A4+ohjeita+ja+lupia

K: Viekö Youtube-videon upotus blogipäivitykseen tilaa Bloggerista?
V: Ei vie, eikä Bloggerissa tule kokorajat muutenkaan vastaan kovin helposti. Lisätietoa Googlen tukisivulla.

K: Kuinka paljon yhteen blogiin mahtuu kuvia?
V: Paljon! Ks. edellisen vastauksen linkki.

K: Minkä kokoisia kuvia blogiin voi laittaa?
V: Kuvan kokoa käsitellään seuraavassa. Nyrkkisääntönä, että tietokoneella voit ladata mikä kokoisen kuvan tahansa. Blogger pienentää kuvasta bloginäkymään sopivan version. Bloggerin ohjeiden mukaan mobiilisti ladatessa kuvalla on 250 kilotavun kokorajoitus, mutta eipä ole itselleni tullut vastaan, ettei kännykän kuva menisi blogiin.

K: Mitä tarkoittaa kuvan koko?
V: Kuvan koko tarkoittaa digikuvien yhteydessä yleensä sen resoluutiota eli sitä montako pikseliä (yksittäistä kuvapistettä) kuvatiedostossa on. Nykykamerat tallentavat niin tarkkoja (suuria) kuvia, että niitä pitää skaalata eli pienentää kuvaruutunäkymään. Niitä voi pienentää itse, mutta se ei useinkaan ole välttämätöntä. Lisätietoa Jyväskylän yliopiston infosivulla ja seuraavassa mainitusta Digicamera-sivustosta.

K: Voiko opiskelija ottaa verkosta blogiinsa minkä tahansa kuvan?
V: Opettaja tai opiskelija voi käyttää kuvia vain tekijänoikeuslain sallimissa rajoissa. Toisen ottaman. Kuvan käyttöön tarvitaan yleensä lupa. Lisätietoa Digicamera-sivustolla.

K: Miksi jokaisen pitää ottaa varmuuskopio blogistaan? Miten se tehdään Bloggerissa? Löytyykö videota?
V: Voi olla hyvä ottaa varmuuskopio, tosin en muista olisinko itse sitä tehnyt koskaan muuten kuin testimielessä. Blogger-hallintapaneelissa Asetukset > Muu > Blogityökalut "Vie blogi" > painike "Lataa blogi". Tällä tavoin blogin sisällön voi myös siirtää toiseen blogipalveluun.

K: Saako gmailin sähköposteja käännettyä työsähköpostiin? Miten?
V: Saa. Valitse oikeasta yläkulmasta Asetukset (hammasratas) > Asetukset > välilehti "Edelleenlähetys ja POP/IMAP" > painike "Lisää edelleenlähetysosoite"

K: Miten blogin yhteispäivittäjyys toteutetaan teknisesti? Miten sovitaan rakenteesta?
V: Teknisesti riiittää se, että blogille määritellään useita kirjoittajia. Se tehdään hallintapaneelista, Asetukset > Perus > Lisää kirjoittajia. Rakenteesta sovitaan yhteisesti ja hyvässä hengessä :)

6 kommenttia:

  1. Voiko ope tehdä oppilaille omat blogit ja näin hallita mitä julkaistaan ja ulkonäköä?

    VastaaPoista
  2. Voi, mutta..
    a) Opettaja joutuu käyttämään aikaa blogien luomiseen. Esko voisi kommentoida tätä: opiskelija voi luoda blogin ja liittää opettajan sen kirjoittajaksi. Tällöin opiskelija toki voi tarvittaessa poistaa opettajan blogistaan.
    b) ulkonäkö on opiskelijan oma asia. Tokikin opintohin liittyvissä asioissa käytetään aina asiallista kieltä, sopivaista kuvitusta ja kaikin puolin muutenkin ammatillista käytöstä. Muistutamme opiskelijoita siitä, että blogeja käytetään työnhaussa. Tämä tuo yleensä aika lailla ryhtiä sekä ulkoasuun että sisältöön. Tavastialla on blogipohjia tarjolla niille, jotka eivät halua omanlaistaan ulkonäköä.

    VastaaPoista
  3. Anun vastauksessa on jo olennaiset asiat. Lähtökohtaisesti blogi on henkilökohtainen oppimisympäristö, niin että opiskelijalla itsellään on valta ja vastuu. En näe syytä miksi käyttää juuri blogia, jos tästä oppijakeskeisestä lähtökohdasta tingitään. Se, kuka blogin tekee, ei auta hallitsemaan sitä mitä julkaistaan. Jos on tarvetta, opettajan voi liittää opiskelijan blogiin järjestelmänvalvojan oikeuksin, jolloin hän pystyy muokkaamaan blogin asetuksia.

    VastaaPoista
  4. Hei, olisin innokkaana tekemässä uudelle killalle wikispaces-sivua, mutta en löydä muistiinpanoistani enkä eskon ohjeista apuja. Onko olemassa jokin suomenkielinen sivu, joka neuvoisi minua? Pls kertokaa!

    VastaaPoista
  5. Suomenkielisiä wiki-neuvoja on useitakin. Ensinnäkin kannattaa Googlata itse. Hakusanaksi wikispaces ja Asetukset-hammasrattaasta Tarkennettu haku > suomi. Harto Pöngän ohjeistus on hyvä, mutta ei täysin ajantasainen: http://www.slideshare.net/hponka/wikispaces-wikin-kyttnotto-1066935 Yleisempiä wikiohjeita löytyy vaikkapa tästä: http://fi.wikibooks.org/wiki/Viisautta_wikin_tekoon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Löysin vain in english, ja aloitin, mutta en päässyt pitkälle. Kokeilenpa nyt näitä! Kiitos paljon!

      Poista